Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

AANLEG PARKBEGRAAFPLAATS AAN DE POLLEPELSTRAAT EN AARSCHOTSESTEENWEG

TIENEN – Na de herfstvakantie start de eerste fase van de heraanleg van de hoofdbegraafplaats langs de Aarschotsesteenweg en Pollepelstraat. Er wordt een toegankelijke parkbegraafplaats  gecreëerd met een nieuw urnenveld en columbarium, onderhoudsvriendelijke beplanting en hoekjes om even tot rust te komen.

Aan het ontwerp voor de parkbegraafplaats ging een inspraakronde vooraf. Het voorontwerp werd besproken met een klankbordgroep bestaande uit enkele geëngageerde burgers en begrafenisondernemers. De stad en het ontwerpbureau TeamvanMeer! gingen met de tips aan de slag om het definitieve ontwerp verder vorm te geven.

De ingang aan de Pollepelstraat © Google Maps

Het plan voorziet twee nieuwe inkompartijen aan de zijde van de Pollepelstraat met een zitbank en infobord. Er komt een tweesporenpad in beton, dat een lus maakt van poort tot poort. Hierdoor wordt de begraafplaats toegankelijk voor minder mobiele personen en mensen met een kinderwagen. Op twee locaties langs het pad wordt een pleintje in klinkers aangelegd, voorzien van een zitbank, een  wateraftappunt en beplanting.

 Op deze plekken is er ruimte om te bezinnen, even uit te rusten of te rouwen. Langs het pad komen bomen en binnen de lus wordt beplanting en grindgazon aangebracht. Het urnenveld en het columbarium worden voorzien in de achterste zone van het ‘oude kerkhof’ langs  de Aarschotsesteenweg. Ook in dit gedeelte wordt een pad in betonverharding aangelegd dat aansluiting vindt op het pad in het andere gedeelte. Er komen twee rustplekken onder de vorm van een pleintje.

Aannemer V&V start de werken na Allerheiligen. Deze zullen tot de zomer van 2024 duren. Tijdens de werken zullen de graven niet altijd goed bereikbaar zijn. De gebruikelijke ingangen zullen bij momenten omgeleid worden. Er wordt een stapelplaats ingericht op een akker naast het kerkhof. De stad stelt alles in het werk om de hinder zo beperkt mogelijk te houden. – HCH