Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

750 JAAR SINT-LEONARDUSPROCESSIE: WORDT DIT IMMATERIEEL ERFGOED?

ZOUTLEEUW – Stad Zoutleeuw viert de 750ste verjaardag van haar eeuwenoude processie met een heus feestweekend van zaterdag 18 tot en met dinsdag 21 mei. Elk jaar op Pinkstermaandag trekt de Sint-Leonardusprocessie door de pittoreske straatjes van Zoutleeuw. Uitzonderlijk voor de jubileumeditie vormen meer dan 400 figuranten in historische kledij tijdens deze viering één mooi geheel dat het levensverhaal van de heilige Sint-Leonardus uitbeeldt en de patroonheilige vereert.

Duizenden kijklustigen, pelgrims en erfgoedliefhebbers komen van ver om dit spektakel bij te wonen. “De processie heeft een zeer lange voorgeschiedenis. In 1274 ging de eerste Sint-Leonardusprocessie uit in de Leeuwse straten. Sindsdien wordt de traditie van generatie op generatie doorgegeven en verdergezet dankzij de inzet van vrijwilligers, gildes, verenigingen, muziekgroepen, scholen, het stadsbestuur en het Processiecomité.

De Sint-Leonardusprocessie

Naast de rondgang van de processie op Pinkstermaandag als hoogtepunt van het weekend, staan er ook nog heel wat andere activiteiten gepland. Zo is er de jaarlijkse Sinksenkermis van zaterdag tot en met dinsdag en wordt er in het centrum een authentieke spiegeltent geplaatst waar jong en oud terecht kunnen voor één van de met acts gevulde avonden. Deze tent zal tevens als decor dienen voor de allereerste editie van de Leeuwse kaastaartwedstrijd. De klassieke Leeuwse kaastaart is al decennia lang verbonden met het Sinksenweekend en dit wil de stad eren met een zoektocht naar de lekkerste kaastaart op zaterdagnamiddag. Jong en oud, amateurkoks of ervaren bakkers, … iedereen is welkom om deel te nemen en een gooi te doen naar één van vier prijspakketten met streekproducten.

HOOP OP ERKENNING

Om deze editie nog unieker te maken, hoopt de stad Zoutleeuw in 2024 op een erkenning van de Sint-Leonardusprocessie als immaterieel erfgoed. “Om de toekomst van onze processie te borgen heeft de werkgroep Immaterieel Erfgoed hard gewerkt om het erkenningsdossier van de processie in te dienen”, zegt burgemeester Guy Dumst. “Nu is het vol spanning afwachten op een antwoord van de minister voor immaterieel erfgoed. Het zou de kers op de Leeuwse kaastaart zijn moest de processie nog tijdens het jubileumjaar erkenning krijgen, maar wij hebben er alvast veel vertrouwen in!”

De processie vertrekt om 11 uur op Pinkstermaandag voor de ingang van de kerk aan de Groenplaats en trekt vervolgens langs de Grote Markt, Ridderstraat, Begijnhofstraat, Prins Leopoldplaats (kant Gasthuis), Schipstraat, Professor Verdeyenstraat, Prof. Emiel Vliebergstraat, Kapelstraat en terug over de Grote Markt naar de kerk. Meer info hier en het kermisprogramma hieronder.. – HCH