Ga naar de inhoud

60 STE JAARGANG VAN ALPAIDIS: THEMANUMMER IN KLEUR

HOEGARDEN – Hoegaards Erfgoed vzw zette de zestigste jaargang in van het tijdschrift Alpaidis, met een themanummer in kleur, gewijd aan het verblijf van de hertog van Marlborough in onze dorpen. Erik Wauters, specialist in studies en veldwerk van de militaire kampementen uit de 17 de en 18 de eeuw stond in voor deze bijdrage. Wauters  verkende eerder met leden van de kring, en Luc Minten als gids in het Sint-Janscollege, de terreinen en de (deels verdwenen) hoeves waar de duizenden soldaten en hun leiding verbleven. Voorheen publiceerde hij ook al rond de slag van Neerwinden  in 1693.

Het tijdschrift Alpaidis

Het aantal pagina’s in het tijdschrift Alpaidis werd ondertussen opgevoerd evenals de online informatie dit door de website van Hoegaards Erfgoed en de facebookpagina.

Voor de komende maanden gaat de aandacht van de vzw o. a. naar de organisatie van de archiefdag met Palmzondag en de jaarlijkse Open Monumentendag. Verder wordt met de steun van het gemeentebestuur gewerkt aan het veilig stellen van archieven en voorwerpen van personen en organisaties. Wekelijks worden vragen beantwoord en documenten verwerkt in de archiefkamer Grand Cru, op de 2 de verdieping van het gemeentehuis, open elke dinsdag vanaf 15 uur.

Ver wordt verder gewerkt aan opzoekingen rond de militaire kampen en er gaat bijzondere aandacht uit naar de ‘laatste getuigen’ over de grote brouwerij Loriers. Het afgelopen jaar werden vlaggen van verenigingen, memorabilia van stokerij Hougardia, luchtvaartrelicten en familieartikelen veilig gesteld. Schilderijen uit openbaar bezit kregen een nieuwe publieke bestemming. Documenten van wijlen burgemeester Frans Huon en schepen Rosseels leverden stof voor publicaties.

Lidmaatschap bij Hoegaards Erfgoed vzw en tegelijk een abonnement op Alpaidis kost 20 euro per jaar, te storten op rekening BE23 3630 8110 6891, van de vzw. Wie 50 euro betaalt wordt erelid en krijgt een vermelding in het blad.- HCH