Ga naar de inhoud

391 STE PALMPROCESSIE : HOOGDAG VOOR HOEGAARDEN EN DE APOSTELEN

HOEGAARDEN – Op zondag 24 maart trekt voor de 391 ste maal de Palmprocessie rond in de straten van Hoegaarden. Na de wijding van de Palm in de kerk is er de ommegang, met het Christusbeeld gezeten op een ezel voorop en gevolgd door het Genootschap van de XII Apostelen. Het is de hoogdag in Hoegaarden, met de hele dag feest en kermis op het Gemeenteplein.

Het Genootschap van de XII apostelen is de oudste vereniging van Hoegaarden. In 1631 werden de statuten van het Genootschap opgesteld en zij zijn de ruggengraat van de Palmommegang die dit jaar in Hoegaarden al voor de 391 ste maal plaats vindt.

De Palmprocessie vorig jaar

Om apostel te worden moet men in Hoegaarden aan enkele voorwaarden voldoen: zoon, schoonzoon, of  kleinzoon van een apostel zijn. Dit eerste criterium heeft altijd voorrang. Indien er geen zonen of schoonzonen voorhanden zijn: iets betekenen voor de geloofsgemeenschap in Hoegaarden.

APOSTELEN

De apostelen met umbrakel stappen voorop in de processie, geleid door Mombaarvader André Stockmans.  Terwijl de kinderen de ‘palmaai’ van huis tot huis verkopen, gaan zij ontbijten, daarna een paar cafés doen, en daarna ‘kop in ’t zuur’ eten. Vervolgens bergen ze de palmezel op en gaan ze bidden voor hun overleden leden. Om 17 uur moet elke apostel een kelk met wijn ledigen, en daarna is er het laatste avondmaal. Er wordt uiteraard ook geuze gedronken, een traditie die werd ingevoerd door wijlen pastoor-deken Pieter Vanderhasselt, die afkomstig was uit een brouwersfamilie.

PROGRAMMA

Het programma voor de andere stervelingen ziet er als volgt uit: om 9 uur hoogmis met palmwijding, om 9.30 uur start van de palmommegang, gevolgd door een gebedsdienst na de processie. Voor de kinderen start de palmverkoop en er is kermis op het Gemeenteplein. Om 14.30 uur is er een muntenworp van op de pui van het gemeentehuis en om 15 uur start er een zoektocht naar palmeieren in het Park. Voor dit laatste moet men wel inschrijven via samenleving@gemhoegaarden.be . Nog op Palmzondag loopt in het gemeentehuis de tentoonstelling ‘Hoegaarden geschilderd door de eeuwen heen’, i.s.m. Hoegaards Erfgoed. Nog op het gemeentehuis wordt het boek ‘Prentkaarten van Hoegaarden’ voorgesteld. – HCH