Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

30 JAAR KINDEROPVANG FERM: DAGELIJKS 300 KINDEREN

HOEGAARDEN – Ferm Kinderopvang Hoegaarden vierde zijn 30 jarig bestaan met een leuk optreden, swingende kinderdisco en een hapje en een drankje. Zowel de schepen van kinderopvang Hoegaarden Hans Decoster als de voorzitter van Ferm Kinderopvang Monique Swinnen waren aanwezig. Maar het waren toch de kinderen die de show stalen.

Voorzitter Monique Swinnen was blij dat de kinderopvang van 0 tot 3 jaar geld bijkrijgt, maar ze stelde dat eenzelfde verhoging moet gevonden worden voor de buitenschoolse kinderopvang. Schepen Hans Decoster gaf enkele cijfers van dit jaar: in maart 2023 werden 537  kindere opgevangen, waarvan 45% uit Hoegaarden.

 

Tijdens de viering van de 30ste verjaardag

Ook in vakantieperiodes werkt Ferm door. Zo werden in de korte schoolvakantie dit jaar 155 kinderen opgevangen en in de grote vakantie 278.

Dagelijks vangt de voor- en naschoolse opvang van Hoegaarden maar liefst 300 kleuters en lagere schoolkinderen op verspreid over drie locaties. Ook tijdens de vakanties kunnen maar liefst 100 kinderen dagelijks gebruik maken van deze kwalitatieve opvang.

Jaarlijks zijn dat 800 unieke kinderen en over 30 jaar 15 000 kinderen. Dit uitgebreid opvangaanbod is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen Ferm kinderopvang en de gemeente Hoegaarden.

ONTSTAAN

Op 2 augustus 1993 opende Stekelbees Hoegaarden voor het eerst zijn deuren. De opvang bestond toen uit 1 begeleidster, Cindy D die vandaag nog steeds bij ons aan de slag is. Het eerste jaar werd er door Cindy en enkele vrijwilligers alleen vakantieopvang voorzien voor een 15-tal kinderen.

Vanaf september 1994 kwam haar zus Sylvia erbij en voorzag een team van 4 begeleiders voor het eerst voor- en naschoolse opvang voor een 40-tal kinderen. De opvang gebeurde in de scholen GBS en Mariadal. Ook de gemelde opvang in Outgaarden ging toen van start. Tijdens de schoolvakanties vond de opvang plaats in één van beide grote scholen, tijdens de zomervakantie gebeurde de opvang in  het gemeentehuis van Outgaarden en de pastorie van Meldert.

In 1996 verhuisde de opvang  naar de huidige site in de vroegere gebouwen van de polder. Hierdoor kon de  capaciteit uitbreiden naar ongeveer 60 kinderen en werd voor het eerst een apart lokaal voor huiswerkbegeleiding voorzien. In deze lokalen ving de opvang toen tijdens de vakanties 30 à 40 kinderen op.

In 1999 breidde het team uit met enkele begeleidsters, waarvan ook An nog steeds present is. Om vervolgens in mei 2000 te verhuizen naar de huidige locatie. De jaren die hierop volgden kwamen er steeds meer kinderen bij, waardoor de huidige ruimtes verschillende keren heringericht werden om de kinderen een zo aangenaam mogelijke opvang aan te bieden. De opvang kreeg  er ook nog enkele extra ruimtes bij en zaten zo al snel aan 120 kinderen op schoolavonden. Ook kwamen er nog twee extra gemelde locaties bij in de kleuterschool te Meldert en in de Doelstraat. In 2023 zijn er momenteel drie locaties: aan de Polder, in de gemeenteschool en in Outgaarden. – HCH