Ga naar de inhoud

100 JAAR VERBROEDERING 3 DE LANSIERS HERDACHT: SPANNING IN GETEVALLEI IN WOI

LINTER / ORSMAAL / REGIO – Op vrijdag 10 mei stellen Alain Vandergeten en de Heemkundige kring van Linter om 14u in zaal Lansiers van het gemeentehuis de documentaire ‘Spanning in de Getevallei’ voor en trapt de gemeente Linter haar toeristisch seizoen af. Het onderwerp van de documentaire ligt Alain Vandergeten, als gids in het museum te Orsmaal, nauw aan het hart: De Slag om Orsmaal. Het 3de Regiment Lansiers belette het Duitse leger op 10 augustus 1914 om rechtstreeks naar Tienen en Leuven op te rukken.

‘In de documentaire werden niet alleen foto’s verwerkt’, zegt maker Alain Vandergeten, ‘maar ook dronebeelden en nagespeelde taferelen die historisch correct zijn. Spanning in de Getevallei is niet alleen een historisch document, maar bevat ook een boodschap voor de kijkers.’

In het museum in Orsmaal

Ook de gemeente Linter dook in het beeldmateriaal en liet een toeristisch filmpje maken waarin de troeven, het verenigingsleven en de gezellige plekjes aan bod komen.  ‘In dit filmpje maak je in een notendop kennis met de landelijke gemeente.

HERDENKING

Op donderdag 16 mei kan het grote publiek dan weer kennismaken met de documentaire ‘Spanning in de Getevallei’ en de promofilm van het gemeentebestuur tussen 10 en 15u in evenementenhal Deroye (Helen-Bosstraat 71).  

Die dag herdenkt de Koninklijke Verbroedering van het 3de Regiment Lansiers de honderdste verjaardag van de herdenking van de strijd van 10 augustus 1914 en de 110de verjaardag van dit wapenfeit met herdenkingsplechtigheden, huldes,  een militaire parade en muzikale omlijsting. 

De activiteiten op donderdag 16 mei lopen van 9 tot 16 uur, met om 9 uur een ontvangst in het gemeentehuis, om 10 uur bloemenhulde, en in de evenementenhal Deroye van 10 tot 15 uur static show, van 11 tot 12 uur militaire parade, om 12 uur hulde van de oorlogsslachtoffers van WOI en WOII, met muzikale omlijsting en om 16 uur de inhuldiging in Drieslinter van een gedenkplaat voor een Britse piloot. – HCH