Ga naar de inhoud

 

HOEGAARDEN – Op zondag 23 april van 10 tot 12 uur organiseert Natuurpunt Hoegaarden een bijensafari met vertrek aan het Park van Hoegaarden. Deelnemers gaan er op pad met een specialist wilde bijen. Aangezien er 165 soorten wilde bijen in Hoegaarden gerepertorieerd werden is de kans zeer groot er op safari te ontmoeten.

Als we over bijen lezen, denken we meteen aan de honingbij, maar dit is lang niet de enige soort.  Met enkele specialisten brengt Natuurpunt al enkele jaren de bijen in de gemeente in kaart. Ondertussen staat de teller in Hoegaarden al op 165 verschillende soorten bijen en daar zijn enkele unieke exemplaren bij:  Knautiabij, Glimmende dwergzandbij, Schermbloemzandbij, Roestbruine bloedbij, Wafelbloedbij, Ogentroostdikpoot, Zwarte sachembij,…

Natuurpunt probeert door het herstelbeheer in de natuurgebieden in Hoegaarden en een zeer gericht bijenbeheer het verschil te maken en met succes.  Zo keerde vorig jaar de tweekleurige slakkenhuisbij terug. Daarvoor wordt er gewerkt aan habitat herstel, voorzien van de juiste nectar planten en het juiste micro klimaat.  

Hoegaardse specialist Jef Verhoeven ontdekte dit voorjaar opnieuw een nieuwe soort voor Hoegaarden, de vierde waarneming voor Vlaanderen: de Breedrandzandbij. De waarneming gebeurde op de Goudberg in Overlaar. Zondag neemt Jef de leiding over een heuse bijensafari met leuke weetjes, opzoek naar de wilde bijen van Hoegaarden.  Deze activiteit kadert in de bloesemdag van de gemeente Hoegaarden.

Deelname aan de bijensafari om 10 uur aan het Park is gratis. Wie zich inschrijft krijgt twee gratis consumpties voor de bloesemlounge in de pastorietuin van Outgaarden, die om 13 uur geopend is, i.s.m. het Dorpscomité van Outgaarden. – HCH

Info: https://www.natuurpunt.be/agenda/bijen-safari-hoegaarden-60219 

 

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email