Meteen naar de inhoud

OPRICHTING DATABANK OUD VLIEGVELD MELDERT: 1 STE WING BEVEKOM RICHT ZICH TOT VLAAMSE BUREN

BEVEKOM/MELDERT/HONSEM/OPVELP – In het Museum Historical Centre van de 1 ste Wing in Bevekom wordt een databank ‘Le Culot WO2’, ingericht. Er worden vrijwilligers gevraagd om mee te helpen met de historische opzoekingen, via het net en in verschillende archieven, om zo een databank  in te richten. Ook Hoegaards Erfgoed vzw steunt deze oproep.

Het gaat om Les Burettes en Le Culot van 1935 tot 1945. Het opzoekingswerk is gericht op de eenheden op het terrein en hun leiders, hun zendingen en doelwitten, hun verliezen, infrastructuur, het materiaal, het verzetswerk, de invloed op de burgerbevolking, de slachtoffers, oorlogsschade en dies meer.

Afbeelding te bekijken in omgeving fantoomvliegtuig

Ze zoeken eveneens alle mogelijke documenten, foto’s en voorwerpen die betrekking hebben op deze periode. Het resultaat van deze opzoekingen en verzamelingen zal helpen om het toekomstig ‘Le Culot WO2 Museum’, binnen het Historical Centre op te richten.

Wie wil meewerken stuurt best een mail naar leculotww2@gmail.com. Men kan ook de evolutie volgend op hun facebookpagina.

Vliegveld Les Burettes in WOII strekte zich uit over Meldert, Willebringen, Opvelp en Bevekom in WOII. Naast graften en diep getrokken holle wegen liggen er nog enkele oorlogsbosjes: het vergeten vliegveld ‘Les Burettes’, dat ondertussen al door de ruilverkavelingWillebringen weer in de aandacht werd gebracht met een fantoomvliegtuig.

GESCHIEDENIS

Bosjes, graften en stroken beton zijn de laatste relicten van een Belgisch vliegveld dat door de Duitse bezetter overgenomen werd in 1940. Het vliegveld Les Burettes was oorspronkelijk volledig in gras aangelegd, maar de Duitsers goten er betonnen taxibanen: oorlogsbeton, gewoon op de grond zonder funderingen. In de loop der jaren zijn wel stukken van de taxibanen verdwenen, maar andere stukken blijven over, evenals enkele ‘avioles’, open bunkers waar vroeger de vliegtuigen werden gestald. Eind 1944 stonden in Meldert-Honsem verkenningsvliegtuigen, voor zowel tactische vluchten als fotografische verkenning, geparkeerd op die zogenaamde ‘avioles’ of open bunkers. De bunkers liggen vooral op grondgebied Willebringen.

Het fantoomvliegtuig in Honsem

SCHIJNVLIEGVELD

Al vroeg in de oorlog op 26 mei 1940 verlieten de Duitsers met hun Luftwaffe ‘les Burettes’ en kwam er een tweede vliegveld (Le Culot) in Bevekom. Maar helemaal in onbruik geraakte het vliegveld “Les Burettes” niet. Het werd ook wel ‘Le Culot-Oost’ genoemd. Door de zware geallieerde bombardementen werd het een noodvliegveld, nuttig als een vliegveld in de omgeving zwaar beschadigd werd, een ‘schijnvliegveld’ om de vijand te mislijden. In het uitgestrekte plateau lagen er verschillende taxibanen, op grondgebied Meldert, Honsem en Opvelp en reeksen ‘avioles’. In sommige bunkers stonden zelfs houten vliegtuigen. In tegenstelling tot de landingsbanen waren de ‘avioles’ in beton. Deze open bunkers hadden geen dak en bestonden hoofdzakelijk uit aarden bermen, om bij inslagen van bommen en de daarbij behorende luchtverplaatsingen de schade aan de vliegtuigen te beperken. Na het vertrek van de Duitsers verbleef de Amerikaanse USAAF op het vliegveld aan het einde van de oorlog.

WEG KWIJT

De laatste keer dat de geallieerde vliegvelden massaal zouden bestookt worden was tijdens de operatie ‘Bodenplatte’ in de ochtend van 1 januari 1945, een aanval op de geallieerde vliegvelden in België, Nederland, Luxemburg en Noord-Frankrijk. Bij de gehele Duitse operatie werden zowat 1100 vliegtuigen ingezet, de laatste stuiptrekking van de Duitse luchtmacht namelijk operatie Bodenplatte op 1 januari 1945. De aanval mislukte omdat nogal wat piloten onvoldoende ervaren waren en omdat de Duitse eenheid JG4, die zowel “Le Culot” en “Les Burettes” moesten bombarderen, de weg kwijt waren boven de Ardennen. In totaal moesten een 18-tal Duitse vliegtuigen Le Culot bombarderen, maar een aantal van hun vliegtuigen werden neergehaald. Het vliegveld werd in 1946 definitief opgeheven. Bevekom werd wel verder uitgebouwd tot Wing 1. – HCH

EEn vliegtuig op een aviole in WOII - Collectie Stad