Ga naar de inhoud

MADELIEF IN DE KIJKER OP WAPENSTILSTAND

HOEGAARDEN – In Hoegaarden zijn er op zaterdag 11 november herdenkingsplechtigheden naar aaleiding van Wapenstilstand. Om 10 uur zijn er huldigingen aan de oorlogsmonumenten in Meldert, Outgaarden en Hoxem. Om 10.30 uur is er een eucharistieviering in de Sint-Gorgoniuskerk, en om 11.15 uur is er de huldiging aan het oorlogsmonument in Hoegaarden. Dit jaar zal in Hoegaarden bij de plechtigheden het Madeliefje in de kijker staan.

Verleden jaar op 11 november had ik een idee om onze Belgische soldaten te eren. Waar de ‘Poppy’ symbool staat voor het VK, staat de Madelief symbool voor België. Een vergeten en verdrongen weetje. Nu een jaar later doen we een eenmalige actie. Na mijn oproep op facebook verleden jaar is Maria Marchal mee op de kar gesprongen. We verdelen dit jaar Madelief pins, zo lang de voorraad strekt, zowel in Hoegaarden, Hoxem, Outgaarden en Meldert”, vertelt initiatiefnemer Stef Puttemans.

“De catechisten hebben de kinderen uitgenodigd om naar de viering te komen om 10.30 uur. Ze mogen bloemen meebrengen die aan het monument van de gesneuvelden zullen bijgelegd worden in aanwezigheid van de burgemeester en het gemeentebestuur. De Madelief pins worden uitgedeeld voor de aanvang van de misviering. Ook aan de volwassenen wordt een pin gegeven. Dit jaar zal er achteraan in de kerk een bord geplaatst worden met info en foto’s over de Margriet/Madelief”.

CORRESPONDENTIE SOLDATEN

Gedroogde wilde bloemen waren vaak het enige geschenkje dat soldaten nog aan hun dierbaren konden bezorgen. Uit bewaarde correspondentie van Belgische frontsoldaten blijkt dat het meestal madeliefjes waren die ze in hun brieven stopten. Dat was zeker niet verwonderlijk, aangezien madeliefjes kleine bloementjes zijn en dus gemakkelijk konden worden meegestuurd in de envelop. Na de oorlog werd het madeliefje het Belgische symbool om de strijders en de slachtoffers van de oorlog te herdenken. Het gebruik van dit symbool verwaterde echter vanaf de jaren 1950 en werd toen meer en meer vervangen door de klaproos. Dat het madeliefje terug op de voorgrond kwam, hebben we te danken aan Walter Lelièvre, stadsarchivaris van Nieuwpoort. Na jarenlang opzoekingswerk kwam hij met een tentoonstelling, een brochure en documentatie voor het Flanders Fields museum over het madeliefje in oorlogstijden.

In verschillende landen stonden zo andere bloemen symbool: in Frankrijk de Korenbloem (bleuet), in Engeland de klaproos (poppy), en in Duitsland het Vergeet-mij-nietje ( Das Vergissmeinnicht). – HCH