Meteen naar de inhoud

FRANS HUON ZAG AL IN 2007 DAT HEEL WAT HOEGAARDIERS HET VER SCHOPTEN

HOEGAARDEN – Oud-burgemeester Frans Huon, overleden in 2008, maakte ooit een samenvatting van wie hij als bekende Hoegaardiers of bekende mensen die uit Hoegaarden afkomstig waren bestempelde. Hij bracht dit als ode op verschillende receptie bij de jaarovergang 2006 – 2007. Met zijn goedkeuring namen we die tekst al volledig op in de ‘Kroniek van Hoegaarden, Meldert, Outgaarden en Hoxem 1978 – 2007’, p. 307,nog integraal te lezen op deze website bij de rubriek ‘Kronieken’ . In navolging van de zoektocht naar bekende Hoegaardiers, door de vzw Hoegaards Erfgoed,  brengen we hieronder de visie van Frans Huon. Frans Huon die ongetwijfeld zelf bij de bekende Hoegaardiers mag gerekend worden.

Burgemeester Frans Huon bracht op diverse recepties in 2007, waarbij de opening van het Wit Gebrouw,  een “Ode aan Hoegaarden en de Hoegaardiers”, en ging daarom grasduinen in de rijke geschiedenis van het brouwersdorp, en ook ver daarbuiten, waar uitgeweken Hoegaardiers de plak zwaai(d)en

Bij de opening van het Wit Geb(r)ouw, het bezoekerscentrum van de Hoegaardse brouwerij samen met de toenmalige directeur Sabine Sagaert

“Al voor de ideeën van de Franse Revolutie tot hier doordrongen was er al een opstand geweest onder leiding van JeanBaptist Van Autgaerden. Andere Van Autgaerdens wilden niet achterblijven en speelden een belangrijke rol in de politiek van Bierbeek, Oud-Heverlee en, Leuven. Herman Van Autgaerden werd zelfs gedeputeerde van onze provincie”, zo start Frans Huon zijn verhaal.

POLITIEK

 “Heel wat Hoegaardiers of hun nakomelingen gingen zich mengen in de politiek van de streek: veearts Henri Lodewijckx werd burgemeester van Bierbeek, zijn neef Edward Lodewijckx kreeg een plein naar hem genoemd in Geldenaken, Louis Michel werd burgemeester van Geldenaken en later minister en Europees Commissaris. Theodoor Lebegge werd schepen in Zittert-Lummen, en in Leuven werd Fred Vansina, nakomeling van een Hoegaardse poorter, burgemeester en voorzitter van de provincieraad. Christiane Vanneck werd schepen en provincieraadslid en Marie-Louise Van Hoof en Gaston Vandenbempt stonden bekend als degelijke Leuvense raadsleden. In Tienen bracht Marcel Logist het tot burgemeester en parlementslid, Hans Vandermolen werd schepen, en Rita Vanlangendonck, uit de stam Vandermolen, werd OCMW-voorzitter.”

Frans Huon © E. en P. Leyssens

“ Rijkswachtcommandant André Willems, deken Jos Hardiquest en burgemeester Logist, zwaaiden aan het einde van de jaren ’90 samen de plak in Tienen. In Oplinter werden alle vrije beroepen uitgeoefend door Hoegaardiers, Staf Reviers uit Outgaarden werd schepen in Halle en provincieraadslid. Albert Bils is nu  schepen in Kortenaken, Maria Saelmaekers in Glabbeek, Paul Delimon in Tielt-Winge, Jan Vanhulst in Bierbeek.

BUITEN DE POLITIEK

Maar ook buiten de politiek vinden we Hoegaardiers terug: La Esterella of Esther Lambrechts in de muziek, en Johan Creten in de kunst. En op sportgebied is Dr. Yvan Vanmol een veel besproken figuur. In medialandschap komt Chris Michel steeds boven water, en in de haven van Antwerpen staat de familie Taverniers-Huts als een rots in de branding. Voor buitenlandse betrekkingen had Hoegaarden eigen ambassadeurs: Paul Taverniers in Roemenië, Louis Borremans in Zweden en Georges Puttevils in Zwitserland.

Voor zakelijke belangen zijn er Hoegaardiers te vinden bij ARCO Groep Rik Branson, ING Michel Tilman, Record Groep Raf Hacour, en vroeger Louis Delmotte bij Kredietbank. En als de wanhoop nabij is, is er nog kanunnik Ludo Collin op het bisdom in Gent.

We hebben ook heel wat belangrijke inwijkelingen verwelkomd: Johny Thijs, baas van de Post, chefkok Frank Fol, baron Gaston Roelants, zanger Marc Meersman, en presentatrice Betty Mellaerts. Maar degene die Hoegaarden het meest bekend maakte is toch meesterbrouwer Pierre Celis” , tot daar Frans Huon in 2007. – HCH

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email